Arkadan itişli otomobillerde bulunan şaft nedir ve ne işe yarar? Kötü bir şaftın arıza belirtileri nedir? Şaft arızası nasıl anlaşılır? Kısaca bir otomobilin şaft aksamı hakkında detaylı bilgi vereceğiz.
Şaft arkadan ve dört çeker araçlarda motorun gücünü arka tekerlere iletmekte kullanılan uzun bir mildir. Şaft mili olarak geçen bu parça aktarma sisteminin en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Arıza yaptığı zaman aracınızın sürülebilirlik açısından ciddi sorunları ortaya çıkacaktır. Ancak bunlara değinmeden önce şaft ne işe yarar ona bakalım.
İlginizi Çekebilir : “Radyatör Hortumu Neden Şişer“
Şaft Mili Nedir ve Ne İşe Yarar?
Şaft mili veya diğer adıyla tahrik mili çalışma prensibi şu şekildedir. Eskiden otomobiller önden çekişli değillerdi. Çünkü gücü ön tekerlere aktarmak birde direksiyon hareketlerini vermek çok zordu. Ancak günümüzde arkadan itişli otomobiller genelde spor ve premium marka araçlardır. Çünkü arkadan itiş her zaman daha fazla performansa olanak sağlamaktadır.
Çalışması ise gayet basittir. Motor çalıştıktan sonra pistonlar hareket eder ve krank milini döndürürler. Krank mili şanzıman dişlilerini çevirirler. Şanzımandan çıkan şanzıman mili şaft mili ile birleşir. Şanzımanın dönüş hızı kadar şaft mili dönmeye başlar. Buradan diferansiyele güç aktarılır. Sonuç olarak arka tekerlere güç aktarılmış olur ve dönüşü sağlanmış olacaktır.
Şaft (Tahrik) Mili Arızası Belirtileri Nedir?
Aracınızda şaft arıza yapmaya başladığı zaman bunu mutlaka hemen fark edersiniz. Çünkü otomobilin ilerlemesi için gerekli gücün geçtiği hat olan bu mil ciddi belirtiler verecektir.
1- Arabanın Titreşimli Çalışması
Şaft dönerken bombe yapmadan aynı eksen üzerinde dönmesi gerekir. Ancak eğildiği zaman bu doğruluk bozulur. Dönüş sırasında titreşimlere neden olabileceği için hızlandıkça artan bir titreşime neden olacaktır. Şaft mili arızasının en çok görülen belirtisi titremedir.
2- Arabanın Altından Gıcırtı Sesleri Gelmesi
Tahrik mili tek parçadan oluşmaz. Esnek olmalıdır ki kırılmalara karşı korunabilsin. Bu esnekliği ise U bağlantısı adı verilen noktalar sağlar. Sürekli yağlı bir şekilde kalmak zorunda olan bu U noktalarında bulunan rulmanlar bilya dağıtabilir. Bu durum aracınızın altından gıcırtı sesi gelmesine neden olabilir.
3- Hızlanırken Arabanın Aşırı Titremesi
Aracınız viteste iken hızlanmak için gaza bastığınızda titreşimler artıyorsa bu şaft mili arızasından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü dönme çapı bozulan mil, ne kadar hızlı dönerse o kadar çok titremeye neden olacaktır.
4- Arabanın Çekişinin Düşmesi
Şaft mili motor gücünü tekerlere aktaran bir sistemdir. Arıza yaptığı zaman aracınızda tork gücü kaybına neden olabilir. Sonuç olarak aracınızın çekişi son zamanlarda düştüyse motorun gücü tekere iletilemiyor olabilir. Sonuç olarak çekiş kaybı yaşayabilirsiniz.
5- Vitese Takmaya Rağmen Arabanın Gitmemesi
Aracınızı vitese taktınız ve ayağınızı yavaş yavaş debriyajdan çekiyorsunuz. Otomobilin ilerlemesi beklerken bir anda hiç hareket etmediğini görebilirsiniz. Bu şaft arızasının en kötü belirtisidir. Çünkü şaft kopmuş ve diferansiyel ile şanzıman arasındaki bağlantı kesilmiştir. Bu durumda aracınız hareket edemeyecektir ve bir çekici yardımıyla sanayiye gitmek zorunda kalacaksınız.
Sonuç olarak şaft mili aktarma organının en önemli bileşenlerinden bir tanesidir. Sürekli olarak bakım gerektirmektedir. Bu yüzden şaft milini arada sırada yağlamanız ve üstündeki paslanmayı kazımanız milin ömrünü artıracaktır.
Kaynak: otogenel