1. Anasayfa
  2. Arızalar

Şarj Dinamosu (Alternatör) Arızası Nasıl Anlaşılır?

Şarj Dinamosu (Alternatör) Arızası Nasıl Anlaşılır?
0

Otomobillerin en önemli elektrik ekipmanlarından bir tanesi olan ve arıza yaptığı zaman insanı yolda bırakan bir parça şarj dinamosu yani alternatör arızası belirtileri nedir? Alternatör arızası nasıl anlaşılır?

sarj dinamosu arizasi belirtileri

Bir otomobilin motorunun çalışması kadar elektrik aksamının da sürekli olarak aktif olması gerekmektedir. Otomobillerde elektrik deyince insanın aklına ilk olarak akü gelmektedir. Ancak bu aküden daha önemli olan bir parça olan şarj dinamosu yani şarj regülatörü çok daha önemlidir. Bir otomobilin motoru ne kadar süre çalışırsa şarj dinamosu da o derecede çalışacaktır.

İlginizi Çekebilir: “Şarj Dinamosu (Alternatör) Tamir ve Değişim Fiyatı

Şarj Dinamosu Nasıl Çalışır?

Siz aracınızı çalıştırmadan önce kontağı bir tur çevirdiğinizde gösterge ışıklarının yandığını görürsünüz. Ancak motoru çalıştırdıktan sonra tüm ışıklar söner. Bu durum şarj sisteminin devreye girdiğini göstermektedir. Motor çalışmadan önce tüm elektrik ihtiyacı aküden sağlanırken çalıştıktan sonra regülatör tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca şarj dinamosu akünün eksilen enerjisini yerine tamamlar. Bir otomobilde ne kadar bileşen ve donanım olursa olsun hepsinin çalışması için gerekli olan elektrik ihtiyacı şarj dinamosu ile sağlanır. Şarj dinamosu “V kayışı veya şarj kayışı” adı verilen bir kayıştan çalışması için enerjisini alır. Ayrıca motorun ateşleme sisteminin çalışmasının elektrik kaynağı şarj dinamosudur.

Şarj Dinamosu Neden Arızalanır?

Bir jeneratör olarak düşünebileceğiniz regülatör bakır tellerin bir mıknatıs etrafında dönmesiyle elektrik üretir. Sanayi ağzıyla bu mıknatıslara kömür adı verilir. Zamanla aşınan şarj dinamosu kömürü biterse elektrik sağlayamaz. Ayrıca suya, neme, kire ve toza çok fazla maruz kalırsa ömrü çok kısa olacaktır. Her parçanın olduğu gibi şarj dinamosunun da bir kullanım ömrü vardır. Yaklaşık 4 yılda bir şarj dinamosunu değiştirmeniz gerekebilir. Son olarak ise şarj dinamosunun çalışması için kayıştan güç aldığını söylemiştik. Eğer v kayışı koparsa yine şarj dinamosu çalışmayacaktır.

Şarj Dinamosu Arızası Belirtileri

Pek çok kişi aracının şarj dinamosu arızası nasıl anlaşılır diye merak ediyor. Aslında hemen fark edeceğiniz belirtiler vermektedir. Şimdi madde madde şarj dinamosu arızası belirtilerine bakalım.

1- Motor Çalışırken Akü Lambasının Yanması

Eğer alternatör arıza yaptıysa ilk olarak fark edeceğiniz şey gösterge panelinde motor çalışırken akü ışığının yanmasıdır. Çünkü yanmaya başladığı andan itibaren otomobilin ihtiyacı olan enerji aküden sağlanmaya başlayacaktır. En kaliteli ve yeni bir akünün bile enerjisi otomobilin en fazla 1 saat idare etmesini sağlar. Bittiği zaman yolda kalacaksınız.

2- Farların Yanıp Sönmesi ve Titremesi

Son zamanlarda aracınızın farlarının gaz verince çok ışık verdiğini, gazdan ayağınızı çekinde ışığının gücünün azaldığını görüyorsanız sorunun kaynağı büyük ihtimal şarj dinamosudur. Çünkü elektrikle çalışan donanımlara yetecek gücü artık üretemez hale gelmiştir.

3- Motorun Çekiş Performansının Düşmesi

Benim başıma gelen bir şeydi. Artık aracım yokuşlarda çekmez olmuştu. Ne yaparsam yapayım bir türlü yokuşta çekmiyordu. Sorunun son olarak şarj dinamosundan kaynaklandığını fark ettik. Çünkü şarj dinamosu, bujilere ateşleme için yeterli seviyede enerji sağlayamıyordu ve motorun performansının düşmesine neden oluyordu.

4- Bazı Özelliklerin Çalışmaması

Aracınızda elektrik tüketen bazı özellikler artık çalışmayabilir. Çünkü şarj dinamosu yeterli gücü sağlayamaz. Bunun en basit örneği teybin çalışmaması, gösterge paneli ışıklarının yanmaması gibi şeyler gösterilebilir.

5- Şarj Dinamosu Voltajının Düşük Çıkması

Aslında bu son olarak açıklayacağımız bir şey. Şarj dinamosunu bir voltmetre yardımıyla ölçün. Eğer sağladığı voltaj 12.5 değerinin çok daha altında çıkıyorsa regülatör zayıflamış demektir. Ancak bazen tam tersi olur. Aracınızdaki elektriğin hiç bir zaman 14 volt üstüne çıkmaması gerekir. Yine ölçüm sırasında bu değerin üstünde olduğunu fark ederseniz regülatör arızalı demektir.

6- Arabanın Sürekli Sigorta Attırması

Tıpkı evlerimizdeki gibi yüksek ve alçak gerilime karşı tesisatı korumak için sigorta kullanılır. Regülatör arıza yaptığı zaman voltaj değerleri sürekli değişkenlik gösterir. Arabanızın sigortası sürekli atıyorsa bunun sebebi şarj dinamosu kaynaklı olabilir.

7- Akü Kutup Başlarında Korozyon

Şarj dinamosu arıza yaptığı zaman aküye çok daha fazla yük biner. Bu durum kutup başlarında oksitlenme, paslanma veya korozyon olarak görülmektedir.

Aracınızda şarj dinamosu arıza yaptığı zaman pek çok donanımın da bozulmasına yol açabilir. Yukarıda saydığımız belirtilerden bir tanesi bile aracınızda mevcutsa hemen bir oto elektrikçiden yardım almanız gerekmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 3
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir