Tıkalı Enjektör Nasıl Anlaşılır? Yakıt Enjektörü Neden Tıkanır ve Nasıl Açılır?

Yaklaşık 30 yıldan bu yana üretilen araçlarda enjektör sistemi kullanılmaktadır. Peki ya tıkalı enjektör belirtileri nedir. Enjektör tıkanırsa nasıl anlaşılır sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca yakıt enjektörü neden tıkanır açıklık getireceğiz.

Eski otomobillerde yakıt dağıtımı için karbüratör sistemi kullanılmaktaydı. Bu sistemde karbüratör içerisine alınan hava ve yakıt karıştırılır daha sonra yanma odasına gönderilirdi. Bu sistem hem aracın motorunun çok çabuk arıza yapmasına hem de yakıt tüketiminin çok fazla artmasına neden oluyordu. Ancak yaklaşık 30 yıldan bu zamana yakıt dağıtımı için enjektörler kullanılmaya başlandı. Enjektörler, yakıtı doğrudan yanma odasına püskürtürler. Ayrıca egzoz emisyon değerlerinin düşmesine de yardımcı olurlar.

Yakıt Enjektörü Neden Tıkanır?

Otomobil motoru ister dizel isterse benzinli olsun enjektörlü ise iki motor tipinde enjektörler tıkanabilir. Ancak dizel enjektör uçları çok daha dar olduğu için bu motor tiplerinde enjektör tıkanması daha çok görülür. Enjektörlerin tıkanmasının en büyük sebebi kalitesiz yakıt almaktan geçmektedir. Çünkü ucuz yakıt içerisinde çok daha fazla tortu bulunur. Bu yakıt zamanla enjektör memelerinin tıkanmasına neden olacaktır. Ayrıca temiz yakıt alıyor olsanız bile her yakıtın içinde bir miktar pislik bulunur ve depo dibine çöker. Eğer aracınızın deposunda yakıt sürekli az bir şekilde kullanıyorsanız, depo dibinde bulunan pisliği çeker ve enjektörlerin tıkanmasına neden olur. Bu sebeple aracınızın yakıt miktarı hiçbir zaman çeyrek deponun altına düşmemelidir.

Tıkalı Enjektör Belirtileri Nelerdir?

Aracınızın enjektörleri daha tıkanmaya başladığı ilk andan itibaren ciddi belirtiler vermeye başlayacaktır. Şimdi gelin madde madde tıkalı enjektör nasıl anlaşılır bakalım.

1- Motorun Zor Çalışması: Aracınızın motoru özellikle sabahları ilk çalıştırmada zor çalışabilir. Buna geç marş alma denilebilir. Tıkalı enjektörün en çok görülen belirtilerinden bir tanesidir.

2- Egzozdan Kara Duman Çıkması: Diğer bir göstergesi ise aracınızın egzozundan siyah duman çıkması olacaktır. Çünkü tıkalı enjektör nedeniyle motora yeterli seviyede yakıt gelmediğinden zengin veya fakir karışım ile çalışacaktır. Sonuç olarak egzoz borusundan siyah duman çıktığını göreceksiniz.

3- Motor Performansının Düşmesi: Buna aracınızın motorunun çekmemesi de diyebiliriz. Çünkü motorun güç üretmesi için yeterli miktarda yakıta ihtiyaç duyar. Tıkalı enjektörler bu yakıt ihtiyacının karşılanmasına engel olduğu için motor artık performans üretemez hale gelir.

4- Motorun Sesli Çalışması: Motor içerisinde bir hava yakıt karışım oranı olmalıdır. Yani 14 birim havaya karşılık 1 birim yakıt olması gerekmektedir. Ancak enjektörler tıkanırsa bu oran bozulur. Hava fazla olduğu için basınç artar ve motorun çok ses çıkartmasına neden olur.

5- Yakıt Tüketiminin Artması: Aracınızda enjektör tıkalı olduğu için motorun çekmediğini düşüneceksiniz. Bu durumu çözmek için gaza daha çok basacaksınız. Sonuç olarak aracınızın eskiye göre çok daha fazla yaktığını göreceksiniz.

6- Motor Arıza Lambasının Yanması: Enjektörlü arabaların hemen hepsinde bir bilgisayar yani beyin sistemi bulunur. Buna motor kontrol ünitesi (ECU) adı verilir. ECU, enjektörleri bir elektrik sinyali ile kontrol eder. Tıkalı olan enjektörler arıza kodu çıkmasına neden olacaktır. ECU’da durumu sürücüye göstermek için motor arıza lambasının yanmasını sağlayacaktır.

Tıkalı Yakıt Enjektörü Nasıl Açılır?

Öncelikle şunu kesinlikle belirtmeliyim ki, aracınızın enjektörlerinin tıkanmaması için kaliteli yakıt almanız gerekmektedir. Ancak bir şekilde enjektörler tıkandı ise piyasada satılan enjektör açıcı katkı maddesini kullanabilirsiniz. Kaliteli markaya sahip olanlarının faydası çok fazladır. Ancak buna rağmen açılmıyorsa bir enjektör pompa ustasından yardım almanız gerekecektir. Ustanız enjektörleri makineye bağlayıp basınçlı hava ve su verecek ve açılmasını sağlayacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top