Tofaş Doğan L Nasıl Araba, Alınır Mı? İnceleme ve Kullanıcı Yorumları

Tofaş Doğan serisinin ilk versiyonu olan L nasıl bir araba, alınır mı sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca Tofaş Doğan L inceleme, test sürüşü ve kullanıcı yorumuna yer vereceğiz.

tofa dogan l

Tofaş’ın lüks sınıftaki modeli Doğan’ın ilk serisi olan L ilk olarak 1989 yılının son aylarında satışa sunulmuştur. 1992 yılına kadar üretildikten sonra yerini Doğan SL modeline bırakmıştır. Doğan L’nin açılımı “Doğan Lüks” olarak geçmektedir. Üretildiği yıllarda erişilmesi zor ve pahalı otomobillerden bir tanesiydi.

Doğan L Nasıl Bir Araba?

C segmentinde Tofaş serisinin 1990 ile 1992 yılları arasında en lüks modeli olan Doğan L tasarım olarak Şahin ile aynı görüntüye sahiptir. Ancak yıldız şekilli çelik jantları, otomatik ön camları, sis farları, far yıkama ve yüksek göğüs torpido gibi özelliklere sahiptir. Doğan serisinin son eski düz motoru kullanılan modelidir. Daha sonraları Tempra motorlar SL modellerinde kullanılmaya başlamıştır. Bloktan eksantrikli bu motor oldukça performanslıdır. Özelliklerine devam edecek olursak torpido aydınlatması, arka okuma ışıkları ve merkezi kilit gibi ek donanımlara sahiptir. Motor teknik özellikleri ise şu şekildedir.

Tofaş Doğan L Teknik Verileri
Motor Gücü 83 Beygir (HP) 5500 Devirde
Tork 125 Nm / 3250 Devirde
Silindir Sayısı 4
Yakıt Tipi Benzin
LPG Uyumluluğu 10/10
Son Hızı 167 km/s
0-100 Hızlanması 13.5 saniye
Şehir İçi Yakıt Tüketimi (100 Km’de) 12.5 Litre
Şehir Dışı Yakıt Tüketimi (100 Km’de) 7 Litre
Yakıt Sistemi Karbüratör
Boş Ağırlığı 950 Kg
Bagaj Hacmi 400 Litre
Frenleme Mesafesi 60 km/h ile 20 Metre
Aktarma Sistemi Arkadan İtiş
Şanzıman Manuel
Vites Sayısı 5 İleri

tofas dogan l ici

Tofaş Doğan L Kullanıcı Yorumu

1 yıl boyunca 1990 model bir Doğan L’yi 80 bin kilometre boyunca kullandım. Öncelikle aracın içinden anlatmaya başlayacak olursak. Koltuklarında kaliteli kadife bir döşeme kullanılmıştır. Koltuk rengi ile kapı içi döşemeleri aynı renktedir. Ayrıca arka koltuklarında kol dayama mevcuttur. Tüm Tofaşlarda olduğu gibi tavan yüksekliği gayet güzeldir. Arka diz mesafesi yeterli seviyededir. Tamponları Şahin’in aksine yarım gövde rengi boyaya sahiptir. Ön göğüs tüm Tofaş modellerinde olduğu gibi çok çabuk çatlıyor. Torpido gözünün kapağı üstten değil önden açılmaktadır. Ben 1 yıl boyunca kullandım bir kere V kayışı kopması dışında hiç bir sorun yaşamadım. Ayrıca soğutma sistemi bakımlı ise asla ve asla sorun çıkartmaz. Motoru kronik olarak hafiften yağ yakar. Zaten alırken sıfır yağ yakma diye satmaya çalışan varsa muhakkak yalan söylüyordur. Rampa çekişi efsane güzeldir. ben nice Ankara’nın dik yokuşlarında çoğu arabayı arkada bıraktım. Tofaşlar çok yakıyor diyenler kesinlikle yalan söylüyor. Doğan L herhangi bir karbüratörlü arabadan daha fazla yakmıyor. Hatta şehir içi ve dışı karma 9 litre civarında yakıt tüketimi var. Motor sesini içeriye hafiften alıyor ama lastik sesini asla almıyor. Motor sesini almamasını istiyorsanız on taraftaki yalıtımı değiştirirseniz çok fark ediyor. Arkadan itişli her arabada olduğu gibi Tofaş’ı kullanırken virajlarda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Eğer yol ıslaksa arkasını kolaylıkla savurabiliyor. Kaportası çok sağlam değildir ve Tofaşların kaza sırasında ikiye bölünmek gibi bir huyu vardır. Buna dikkat etmeniz sizin faydanıza olur.

Tofaş Doğan L Alınır Mı?

Evet geldik sonunda Doğan L alınır mı sorusunun cevabına. İnsanların en çok merak ettiği şeylerin başında Doğan L mi, Şahin mi sorusu geliyor. Emin olun motor ve mekanik olarak hiçbir farkı yokken Şahin daha fazla tutuluyor. Ama bunun hiçbir sebebi yok. Doğan L her kulvarda Şahin’den daha iyi bir arabadır. Yedek parçaları hem kolay bulunur hem de sudan ucuz fiyatlara sahiptir. Zaten eliniz tornavida tutuyorsa Doğan L’de tamir edemeyeceğiniz hiçbir şey yok. Alırken kaportasında çürük olup olmadığına iyi bakın. Bir Tofaş’ın en çok para yiyen kısmı kaportasıdır.

Kaynak: otogenel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır