Xenon Far Beyni Tamiri ve Değişimi Ne Kadar? Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Orjinal olarak Xenon aydınlatma sistemine sahip otomobillerde bulunan far beyni tamiri ne kadar? Xenon far beyni fiyatı ne kadar? Far beyni tamiri ve değişimi işçilik ücreti ne kadardır? Sonuç olarak 2023 yılı için xenon far beyni tamir ve değişim maliyeti hakkında bilgi vereceğiz. 

Yaklaşık 20 yıldan bu yana otomobillerde xenon (zenon) far sistemi kullanılmaktadır. Bu aydınlatmanın diğer halojen farlardan farkı 3 kat daha fazla aydınlatmaya sahip olmasıdır. Eski sistem farlarda bir ampul ve arkasındaki ayna gücünden yararlanılarak yolun aydınlatması sağlanırdı. Halojen farlar arıza yaptığı zaman genelde far ampulünü değiştirmek sorunun çözülmesi açısından yardımcı oluyordu. Ancak gelişen otomobil teknolojisi far sisteminin de değişmesine olanak sağladı. 25 yıl kadar önce otomobillerde xenon far kullanılmaya başlandı. Ancak bu sistem yolu 3 kat daha fazla aydınlatmasına rağmen, çok karışık sistemlerden oluşmaktadır. Hatta kendine ait bir bilgisayar yani beyin sistemi bile vardır. Çünkü Zenon farların çalışması için elektrik gücünün en az 2500 hz olması gerekir. Ancak bildiğimiz akü voltajı bu değerin çok fazla altında olduğu için xenon beyni doğru bir aydınlatma olması voltajı kat kat artırır.

İlginizi Çekebilir: Far Ampulü Değişim Fiyatı Ne Kadar

Eğer aracınızın xenon beyni arıza yaparsa farlarınız eskisi kadar aydınlatmayacaktır. Hatta daha kötüsü hiç çalışmadığı için gece yolculuk yapamaz hale geleceksiniz. Far beyninin diğer bir görevi adaptif sürüş sistemine sahip olmasıdır. Yani sürücünün direksiyon açısına göre farlar tıpkı bir göz gibi gidilecek yöne doğru dönerek daha fazla aydınlatma sağlar.

xenon far beyni

Xenon Far Beyni Tamiri ve Değişim Fiyatı Ne Kadar? İşçilik Ücreti Nedir 2023

Sıfır xenon far beyni çok pahalı olmasa da yine de tamir edilebilen bir parça olduğu için tamir ettirmek daha ucuz olacaktır. Xenon far beyni tamiri nerede yapılır diye çok soru geliyor. Hemen cevaplayacak olursak, oto elektronikçi işlerinde yapılır.  Far yuvasının arkasında yer alan bu beyin yeniden kodlama yapılabilir. Ayrıca su ve dış etkenlere maruz kaldığı için arıza kaynağı tamir edilerek çözülebilir. Xenon far beyni tamiri 300-500 lira arasında değişmektedir. Ancak bazen tamir edilemeyecek kadar arıza verdiğinde değiştirilmesi gerekir. Sıfır xenon far beyni fiyatı 1.000 ile 2.500 lira arasında değişmektedir. Ustanız far beyni değişimi için işçilik ücreti olarak 300 lira alacaktır. Sonuç olarak 2023 yılı için far beyi değişim maliyeti 1.300 ile 2.800 lira arasında bir para tutacaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top