Yağ Pompası Değişimi Ne Kadar? Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Otomobilin en önemli parçalarından bir tanesi olan yağ pompası ne kadara değişir? Yağ pompası fiyatı ne kadar? Yağ pompası değişimi işçilik ücreti ne kadar? Sonuç olarak 2023 yılı için yağ pompası değişimi maliyeti hakkında bilgi vereceğiz.

yag pompasi degisimi ne kadar fiyati 2023

Aracınızın motoru çalışırken sürekli olarak bir pistonlar yukarı ve aşağı hareket eder. Bu hareket sırasında motor içerisinde hiçbir boşluk bulunmaz. Çünkü alt ve üstte bulunan hiçbir şeyin birbirine karışmaması gerekir. Örneğin pistonlar aşağı indiğinde yağa batar, yukarı kalkerken çıkar. Bunun sonucunda motorda yağlama olmuş olur. Motor yağının görevi, motor bloğu içerisinde bulunan pistonlar, piston kolları ve krank mili gibi parçaların yağlanmasıdır. Hatta yağ üst kapağı kadar gitmelidir ki orada bulunan subaplar ve eksantrik mili de yağlanabilsin

İlginizi Çekebilir: Yağ Basınç Müşürü (Sensörü) Değişim Fiyatı Ne Kadar

İşte aracınızda bu yağın motorun üst kısımlarına doğru gönderilmesi için kullanılan parçaya yağ pompası adı verilir. Yağ pompası bulunmaktadır. Yağ pompası aracın motor devrine göre çalışan bir parçadır ve her 1000 devir için 10 Psi basınç oluşturmalıdır. Ortalama bir hızda giden (3.000 RPM) aracın yağ pompasının 50 psi civarında bir basınç oluşturması gerekir. Yağ pompası çalışması için gücünü doğrudan motordan alır. Yeri ise karterin içinde motorun tam altında yer alır. Karterden aldığı yağı motorun içine doğru gönderir.

Ancak motor yağ pompası zamanla basınç değerini kaybeder. Buna pompa zayıflaması adı da verilebilir. Bu durumda yağ pompasının değiştirilmesi gerekebilir. Aracınızın gösterge panelinde yağ lambasının yandığını görmek sürücünün son isteyebileceği şeydir. Ancak her yağ lambasının yanması pompanın zayıfladığı anlamına gelmez. Yağ pompasının artık ömrünü tamamladığı sökülüp ölçülmesiyle mümkündür.

Yağ Pompası Ne Kadara Değişir? Değişim Fiyatı ve İşçilik Ücreti 2023

Yağ pompasını değiştirmeden önce ustanız hortumu söker ve pompanın basıncını ölçer. Eğer pompa basınç değerinde bir düşme olduğunu görürse değiştirilmesine karar verecektir. Yağ pompası fiyatı 1.500 ile 10.000 lira arasında değişmektedir. Ustanız ise yağ pompası değişimi işçilik ücreti olarak 1.500 lira isteyecektir. Yani sonuç olarak yağ pompasını değiştirmenin maliyeti 2023 yılı için 3.000 ile 11.500 lira arasında değişecektir.

Yağ pompasının ömrü yaklaşık olarak 15 yıl veya 200 bin kilometre kadardır. Bu süreden sonra artık iyice zayıflar ve aracınız için risk oluşturabilir. Gösterge panelinde yağ lambası yanar bir şekilde aracınızı kullanmak çok tehlikelidir. Çünkü yağsız kalan veya eksik yağlanan motor yatak sarabilir. Bu da size kat kat fazla bir tamir fiyatına sebep olabilir. Yağ pompasının ömrünü kısaltan en önemli etkenler ise yağ değişimlerinin aksatılması ve adi, ucuz yağ kullanmaktır.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top