Yedek Su Deposu Neden Su Kaynatır? Genleşme Kabında Fokurdama Sebebi

Otomobillerin motoru sürekli olarak sıcak olduklarından dolayı bir soğutma sistemi vardır. Basınç altında çalışan soğutma sisteminde bulunan suyun kaynamaması gerekir. Peki ya yedek su deposunda kaynama sebebi nedir? Motor neden su kaynatır? Genleşme kabında fokurdama sesi gelmesinin nedeni nedir gibi sorulara yanıt arayacağız.

Otomobilinizin motorunda yakıt yandıktan sonra muazzam bir sıcaklık ortaya çıkar. Burada motorun soğutulması için devreye motor soğutma sistemi girer. Radyatör, su ve hortumlar gibi parçalar soğutma sisteminin elemanları arasındadır. Radyatörün çalışması ise şu şekildedir.

Evlerimizde kullandığımız düdüklü tencereler yüksek basınç içerirler. Çünkü basınç altında olan suyun kaynama noktası çok daha yukarıda yer alır. Motor radyatörü de aynı bu şekilde çalışır. Soğutma sistemi içerisinde bulunan su basınç altında daha yüksek kaynama noktasına sahip olur. Böylelikle su kaynatma ve hararet yapmanın önüne geçilmiş olur. Yedek su deposu olarak bilinen genleşme kabı ise, radyatör içerisindeki basıncın sisteme zarar vermemesi için tahliye deposu görevi görmesidir. Eğer yedek su deposunda bulunan suyun kaynadığını ve fokurdadığını görüyorsanız aracınız su kaynatmış demektir. Peki ya genleşme kabında yani yedek su deposunda su kaynaması neden olur.

Yedek Su Deposu Fokurdama (Genleşme Kabında Su Kaynaması) Sebepleri

Aracınızın genleşme kabında su kaynadığını görüyorsanız yüzde 90 ihtimalle üst kapak contası yanmış demektir. Ancak bir arabanın suyunun kaynamasının nedenleri şunlar olabilir.

1- Motorun Aşırı Isınması (Hararet Yapması)

Aşırı ısınma, arabanın suyunun kaynamasının en yaygın nedenidir. Motor aşırı ısındığında, soğutma sistemindeki su kaynayabilir ve radyatörden veya taşma tankından buhar çıkmasına neden olabilir. Bunun nedeni arasında arızalı termostat, bozuk su pompası veya soğutma sistemindeki bir sızıntı gibi birçok faktör olabilir.

2- Motor Radyatör Suyunun Azalması

Radyatör suyu seviyesi çok düşükse, soğutma sistemindeki su, motoru yeterince soğutamadığından kaynayabilir. Bunun nedeni soğutma sistemindeki bir sızıntı veya  radyatör suyunu düzenli olarak kontrol etmemek ve tamamlamamaktan kaynaklanabilir.

3- Tıkalı Radyatör

Tıkalı bir radyatör, soğutucunun soğutma sistemi boyunca akmasını engelleyebilir ve suyun kaynamasına neden olabilir. Bunun nedeni radyatörde biriken kir veya atıklar olabilir.

4- Radyatör Kapağı Arızası

Radyatör kapağının diğer adı basınç kapağı olarak bilinmektedir. Soğutma sisteminde doğru basıncı korumak için tasarlanmıştır. Radyatör kapağı arızalıysa, sistemdeki basınç çok düşük olabilir ve bu da suyun kaynamasına neden olabilir.

5-Arızalı Su (Devirdaim) Pompası

Devirdaim pompası, soğutucunun motorda dolaşmasından sorumludur. Su pompası düzgün çalışmıyorsa, soğutucu yeterince dolaşamayabilir ve bu da suyun kaynamasına neden olabilir.

6- Motor Problemleri

Üst kapak contasının yanması, termostat arızası, fan müşürü arızası, motor bloğunda çatlak gibi motorla ilgili problemler, motorda aşırı ısınmaya ve suyun kaynamasına neden olabilir.

Arabanızın suyunun kaynadığını fark ederseniz, altta yatan sorunu belirlemek ve düzeltmek için mümkün olan en kısa sürede bir tamirciye kontrol ettirmek önemlidir. Aşırı ısınan bir araba kullanmak, motora ciddi hasarlar verebilir ve hatta bir arıza veya kaza neden olabilir.

Kaynak: otogenel

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: İçerik Kopyalamak Yasaktır
Scroll to Top