Bu yazımızda vites geçişlerinde zorlanma neden olur ve araba vitese neden zor geçer sorularına yanıt arayacağız. Ayrıca vites atarken ses gelmesinin sebepleri nelerdir onlara göz atacağız.
Manuel vitesli araçların aktarma organlarında pek çok parça bir arada çalışır. Debriyaj ile şanzıman arasında bir uyum halinde olan bu sistemin en ufak bir parçası bile arıza yaparsa aracınızın vites geçişlerinde zorlanma görülebilir. Ayrıca vites geçişlerinde gıcırtı sesi (cartlama) olabilir.
Manuel şanzımanlı araçların vites geçişleri sırasında pek çok parça hareket eder. Sürtme sesi neden gelir öncelikle ona bir bakalım. Aracınızın vitesini değiştirmek istediğinizde debriyaj pedalına basarsınız. Bu sırada debriyaj merkezi, pedala olan baskı kadar vites kutusuna hidrolik yağ gönderir. Siz vitesi attığınız zaman baskı balata şanzıman ile motor bağlantısını keser ve boşa çıkan şanzıman sayesinde vites değişimlerini yapabilirsiniz.
Vites geçişinde zorlanma olması görmezden gelinirse ileride çok daha büyük sorunlara yol açacaktır. Hatta şanzımanın ölmesine bile neden olabilir. Bu sebeple kesinlikle vites geçişlerinde zorlanma, gıcırtı, sürtme, ses gelmesi ve cartlama gibi şeyler varsa mutlaka aracınızı en yakın tamirciye götürmelisiniz. Vites geçişlerinde zorlanmanın sebepleri şunlardır.
Vites Geçişlerinde Zorlanma Neden Olur?
1- Baskı Balatanın Bitmiş Olması
Baskı balatanın görevi motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı sağlamaktır. Debriyaja bastığınızda şanzıman ile motor bağlantısı boşa çıkar. Böylelikle aracınızın boşa çıkan dişlileri arasında vites geçişleri mümkün olmuş olur.
2- Şanzıman Arızası
Şanzıman vites sisteminin en önemli bileşenidir. İçerisinde onlarca dişli ve mil bulunmaktadır. Bu dişliler sürekli hareket halinde oldukları için zamanla aşınabilir. Bunun sonucunda aracınız vites geçişlerinde zorlanma olabilir.
3- Şanzıman Yağının Eksilmesi veya Eskimesi
Şanzıman yağının görevi, şanzıman içerisindeki dişlilerin yağlanmasını sağlamaktır. Dişliler sürekli birbirine temas halinde oldukları için aşınma ve ısınma eğilimdedir. İşte burada şanzıman yağı devreye girer. Dişlilerin aşınmasını engellerken çok fazla ısınmasının da önüne geçer.
4- Havaların Çok Soğuk Olması
Şanzıman yağı soğuk havalarda çok fazla kalınlaşır ve akışkanlığını kaybeder. Bu durum yağlama özelliğinin kaybolmasına neden olacağı için vites geçişlerinde zorlanma olmasına neden olacaktır.
5- Aracı Çok Fazla Yüksek Devirlerde Kullanmak
Aracınızı normalde 3 bin devir civarında kullanmalısınız. Ancak bazı sürücüler daha yüksek devirlerde kullanmayı tercih ederler. Bu durum şanzıman dişlilerinin aşırı ısınmasına neden olacağından vites geçişlerinde zorlanmaya neden olacaktır.
6- Vites Kolu Sorunları
Vites kolunun altında bulunan çubuklar sayesinde aracınızın vites değişimlerini yapabilirsiniz. Ancak zamanla bu çubuklar eğilebilir. Sonuç olarak şanzımanın gereken dişliye geçmesini engeller. Bu durum size vites geçişlerinde zorlanma olarak belirecektir.
7- Debriyaj Alt ve Üst Merkezi Arızası
Debriyaj sisteminde eskiden halat kullanılırdı. Ancak yeni nesil araçlarda halat yerine debriyaj merkezi adı verilen hidrolik sistemler kullanılmaya başlandı. Bu sistem sürücünün vites değiştirmek istediğinde çok fazla güç harcamasının önüne geçmiş oldu. Eğer merkez arıza yaparsa vites değişimi için gerekli hidrolik basıncı uygulayamaz. Sonuç olarak aracınızın vites geçişlerinde zorlanma olduğunu görürsünüz.
Kaynak: otogenel